În general blocarea locului de parcare se poate solda cu o sancțiune sau chiar cu pierderea acestuia, dar acest lucru nu este valabil peste tot. Iată care este singurul sector din București în care e legală blocarea locului de parcare.
Cu toate că recent a făcut o acțiune media din îndepărtarea plăcuțelor care marchează locurile de parcare din sectorul 4, primarul Daniel Băluță pornește acum în direcția opusă. Primăria pe care o conduce a lansat o licitație pentru 110.000 de blocatoare de parcare, punând la dispoziție peste 30 de milioane de lei pentru acest lucru. Acestea urmează să fie închiriate cetățenilor, recuperându-se astfel investiția inițială.
Astfel, persoanele care doresc să nu-și mai găsească locul de parcare ocupat în mod abuziv de altcineva, pot solicita exclusiv electronic, prin intermediul platformei online www.mobilitateurbana4.ro, montarea unui astfel de blocator. În sectorul 4 sunt în total circa 51.000 de locuri de parcare: 46.202 de reședință și 5.306 locuri în parcările publice. Cei care vor să nu le fie ocupat locul de parcare pot solicita un blocator pentru care trebuie să achite o taxă de 10 lei pe lună.
Primăria Sectorului 4 anunţă pe SICAP licitaţie pentru furnizarea de blocatoare de parcare cu montaj şi punere în funcţiune incluse, fiind vizată atribuirea unui acord-cadru pe o perioadă de trei ani, cu o valoare estimată de 31,5 milioane lei, relatează Agerpres.
Conform anunțului pentru licitație, Primăria Sectorului 4 a estimat o cantitate maximă de 110.000 de blocatoare (100.000 de blocatoare automate şi 10.000 de blocatoare manuale) necesară a fi achiziţionată şi instalată pe locurile de parcare în perioada de derulare a acordului-cadru. În vederea evaluării, componenta financiară va reprezenta 90%, iar perioada de garanţie acordată produsului – 10%.
Operatorii economici trebuie să demonstreze că în ultimii trei ani au furnizat produse similare (blocatoare parcare, bariere, parcometre etc) în valoare cumulată de minimum 2.610.000 lei fără TVA. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 28 mai. Valoarea aproape exactă ne duce cu gândul la un contract cu dedicație, care ar explica și de ce Băluță a declarat război plăcuțelor de marcare a locurilor de parcare.
În alte orașe mari din țară, unii șoferi își cedează locul de parcare atunci când sunt plecați cu mașina. În Cluj-Napoca, Brașov și Iași funcționează yeParking, prima aplicaţie de parksharing din România, prin intermediul căreia şoferii au posibilitatea să cedeze temporar locul de parcare, optimizând astfel traficul şi timpii de căutare a unui loc de parcare. Alți șoferi preferă metoda clasică, punând anunț cu intervalul orar în care este disponibil locul de parcare.